Šumivá vína

Šumivá vína patří dlouhodobě mezi nejrychleji rostoucí segment vín a v posledních dekádách tak šampaňskému přibyla silná konkurence. Stále hlasitěji se o slovo hlásí kvalitní Cava, Sekty, Franciacorta nebo Crémanty, ale také výrobci z vinařských regionů mimo Evropu. Hlavní styly šumivých vín najdete v nabídce eshopu HNvíno.

Champagne

Vína z regionu Champagne jsou bez pochyby nejznámější a nejslavnější šumivá vína světa.  Champagne je nejsevernější vinařská oblast ve Francii a nachází se severovýchodně od Paříže. Dělí se na tři hlavní podoblasti: Côte des Blancs, Vallée de la Marne a Montagne de Reims. Pro výrobu  místních vín se používají hlavně tři odrůdy – Chardonnay, Pinot noir a Meunier. Roční produkce šampaňských vín dosahuje zhruba 330 milionů lahví, v Champagne je kolem 15 000 pěstitelů a 290 šampaňských domů. Pěstitelé tradičně prodávají své hrozny do šampaňských domů, které tvoří 70 % produkce a 90 % exportu. V poslední době stále více pěstitelů vyrábí pěstitelské šampaňské sami z vlastních hroznů, příkladem budiž špičkové vinařství Vazart-Coquart.

Crémant

Nejblíže geograficky a často i stylem jsou šumivým vínům z Champagne francouzské Crémanty. Tento výraz označuje šumivé víno dělané tradiční metodou druhotného kvašení v láhvi pocházející z jedné z osmi vymezených apelací ve Francii. I v tuzemsku tak seženete vína pod označením Crémant de Bordeaux, Crémant du Jura, Crémant de Loire nebo Crémant de Bourgogne. Co do množství lahví je nejvýznamnější apelací Crémant d’Alsace. Vinaři v Alsasku kromě klasických odrůd Chardonnay nebo Pinot noir používají pro svá šumivá vína typické místní odrůdy jako Pinot blanc, Pinot Gris nebo Riesling. Crémant de Bourgogne je zase velmi blízkou alternativou k Champagne, protože je založen na odrůdách Chardonnay a Pinot Noir. Každá z uvedených apelací má svá specifická pravidla pro výrobu šumivých vín, všechny ale garantují podobné kvalitativní parametry vín, jako je ruční sběr hroznů, redukce výnosů nebo minimální doba stárnutí vín v láhvi.

Cava

Cava je označení pro nejoblíbenější španělské šumivé víno. Tradice výroby Cavy je stará zhruba 150 let a je pevně spojena s Katalánskem, potažmo regionem Penedès. Specifický charakter vín Cava určuje klima a terroir této vinařské oblasti a samozřejmě také tradiční kombinace místních odrůd. Celá zóna disponuje 38 000 hektary vinic, o které se dělí více než 6000 pěstitelů. Ročně nalahvují zhruba 215 - 250 milionů lahví Cavy. Nejčastěji tvoří víno Cava kombinace tří odrůd Macabeo, Parellada a Xarel-lo. V některých vínech pak najdete i některé další odrůdy. Cava je nejčastěji lahvována jako Brut nebo Extra Brut. Mladá Cava bývá v chuti lehčí, na patře ucítíte tóny bílých květů a ovoce jako je zelené jablko nebo hrušku. Víno je ideální pro párování se všemi druhy aperitivů, salátů, lehkých jednohubek nebo mořských plodů.

Prosecco

Prosecco je poslední dekádu absolutní hit ve světě vína. Dle různých statistik Prosecco v celosvětových prodejích už předstihlo jiné kultovní bublinky z Francie – tedy Champagne. Podle nedávno zveřejněných odhadů do konce roku 2020 naroste množství prodaného Prosecca na 412 milionů lahví ročně. Proč je Prosecco tak oblíbené? Prosecco je svým svěžím, lehkým a příjemně ovocným charakterem ideální pro každodenní popíjení, velmi dobře se hodí třeba jako aperitiv. Vína mají typicky aroma a chuť bílých jarních květin, citrusových plodů, meruněk, zelených jablek a hrušek. Prosecco se doporučuje konzumovat jako mladé.

Franciacorta

Franciacorta je typický reprezentant šumivého vína vyráběného tzv. tradiční metodou druhotného kvašení v láhvi. Čekejte tak výrazně odlišný styl, než je tomu například u Prosecca. V chuti ovocné tóny často doplňuje jemná krémovost, tóny briošky nebo toustu. Vína z této kategorie bývají plnější v ústech. Stylem jsou vína více do sucha, než je tomu u Prosecca.  Moderní historie vín Franciacorta začala zhruba v polovině 20. století, kdy se vinaři v Lombardii v okolí jezera Iseo začali ve větší míře věnovat produkci špičkových šumivých vín. V roce 1967 získala vína Franciacorta oficiální apelační označení DOC (nejprestižnější označení DOCG pak v roce 1995). Zdaleka nejrozšířenější odrůdou na vinicích Franciacorta je Chardonnay, které pokrývá zhruba 80 % výsadby. Pinot noir tvoří kolem 15 % a pouze malá část tak zbývá na odrůdu Pinot Bianco.

Lambrusco

Vína Lambrusco mají celkem unikátní pozici, temně červených šumivých vín se na světě totiž příliš nevyrábí. Doma jsou vína Lambrusco ve střední Itálii, konkrétně v regionu Emilia Romagna. Ačkoliv dnes je některými kvalita těchto vín zpochybňována, protože v druhé polovině 20. století světové trhy zaplavila levná Lambrusca nevalné kvality, historicky patří Lambrusco mezi tradiční a velmi uznávaná vína Itálie. Víno, které si vychutnávali již staří Římané, patřilo ve 14. století mezi vůbec nejprestižnějších vína.

Lambrusco se lahvuje v rámci několika DOC oblastí, mezi ty nejvýznamnější patří Salamino di Santa Croce DOC, Reggiano DOC, Lambrusco di Sorbara DOC, Lambrusco di Modena DOC nebo Lambrusco Grasparossa di Castelvetro DOC. Lambrusco může být víno suché i úplně sladké.

Sekt

Sekt je výraz, který v Němčině označuje šumivá vína. Pro historii německých sektů je důležitý rok 1826, kdy Georg Christian von Kessler založil první německé vinařství orientované na výrobu šumivých vín. Při své práci využil zkušeností z působení ve slavném šampaňském domě Veuve Clicquot-Ponsardin.  Aktuálně je v Německu produkce šumivých vín rozdělena do několika kvalitativních kategorií, z nichž ta nejvyšší je Winzersekt. U nich musí proběhnout tradiční metoda druhotného kvašení v láhvi a víno lze udělat jen z hroznů z vinic v majetku vinařství. Specialitou německých sektů je významné použití odrůdy Ryzlink rýnský. Tzv. Rieslingsekt připravují vinaři napříč německými vinařskými regiony a v těchto vínech objevíte typické znaky odrůdy, tedy vyšší kyselinu, mineralitu a tóny citrusového ovoce nebo jablek. Renesanci v produkci šumivých zažívají i v sousedním Rakousku a i tady vznikla v roce 2015 klasifikace speciálně určená šumivým vínům. Na jejím vrcholu stojí vína z kategorie Grosse Reserve, zrající minimálně 30 měsíců v kontaktu s kvasinkami.

Kategorie šumivých vín podle zbytkového cukru:

  • Brut Nature: zbytkový cukr 0-3 g/l
  • Extra Brut: zbytkový cukr 0-6 g/l
  • Brut: zbytkový cukr 0-12 g/l
  • Extra Dry: zbytkový cukr 12-17 g/l
  • Dry: zbytkový cukr 17-32 g/l
  • Semi Dry: zbytkový cukr 32-50 g/l
  • Sweet: zbytkový cukr nad 50 g/l
Více informací ↓ Méně informací ↑
Řadit podle:

100 %
zboží skladem v Praze

Všechna vína z naší nabídky jsou skladem a připravena k odeslání.

Sleva 200 Kč
na první nákup

Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 200 Kč poukaz na první nákup.

Doprava zdarma
od 6 lahví

Při objednání alespoň 6 lahví máte dopravu po celé České republice zdarma.

Nová vína
každý měsíc

Vyhledáváme pro Vás zajímavé novinky. Vína ochutnáváme a ručíme za vysokou kvalitu.