Červená vína

Vyberte si z pestré škály červených vín na eshopu HNvíno. Pomůžeme vám vybrat ta správná červená vína, která budou vyhovovat vašim chuťovým preferencím, se kterými zažijete spoustu skvělých chvil. U nás najdete kvalitu za férové ceny. Od populárního Primitiva, přes plná červená vína ze španělského regionu Rioja až po elegantní červená vína z Bordeaux.

Specializací našeho eshopu jsou červená vína z Itálie, Španělska a Francie. Máme ale také zajímavá červená vína z Maďarska, rakouskou Frankovku nebo německý Pinot noir. V sortimentu nechybí ani argentinský Malbec nebo Cabernet Sauvignon. Skvělá červená vína v posledních letech lahvují i vinaři na Moravě. Jasným dokladem jsou vína z vinařství Malý vinař nebo Krásná hora.

Jaké jsou nejoblíbenější odrůdy pro červená vína?

Některé vinařské regiony a vinaři se zaměřují na produkci čistě odrůdových vín, jinde, jako například v Bordeaux, Toskánsku nebo Jižní Rhoně, se zase často setkáte s odrůdovými cuvée. Celosvětově nejrozšířenější modrou odrůdou pro produkci červnených vín je Cabernet Sauvignon, ale mezi milovníky vín jsou hodně poopulární i některé další odrůdy.

Cabernet Sauvignon: Tato odrůda kombinuje plnost, strukturu a eleganci. V Cabernetu Sauvignon najdete tóny tmavého peckového ovoce, výraznější třísloviny. Kvalitní Cabernet Sauvignon má velký potenciál k archivaci.

Merlot: Dnes nejpopulárnější odrůda v Bordeaux a v celé Francii. Nepotřebuje tak teplé podmínky ve vinici jako Cabernet Sauvignon, takže se v hojné míře vysazuje například i na Moravě. Vína odrůdy Merlot jsou bohatě ovocná, nemají tak výraznou kyselinu a třísloviny jako Cabernet Sauvignon.

Tempranillo: Málokterá vinařská země světa je totiž tak výrazně spjata s jednou odrůdou, jako Španělsko. Aktuálně je Tempranillo celosvětově vysazeno na 230 tisíc hektarech vinic, přičemž hned 90 % je právě ve Španělsku. K popularitě Tempranilla napříč Španělskem přispěly výsledky, kterých vinaři s odrůdou dosahují v tom nejzásadnějším regionu celé země, vinařskému kraji s názvem Rioja. Tempranillo se jednoduše hrozně dobře pije. Většinou jde o plné, komplexní víno jižanského charakteru, s bohatým chuťovým projevem. Je uhlazené, příliš z něj nevyčnívají třísloviny a kyselina v těchto vínech bývá spíše středně vysoká, nebo nižší. V chuti a vůni najdete typicky tóny lékořice, hřebíčku nebo tabáku, s dominantními tóny ovoce, které připomíná ostružiny, maliny, jahody nebo třešně. Milovníci portského vína znají tuto odrůdu pod portugalským synonymem: Tinta Roriz.

Sangiovese: Nejrozšířenější odrůda v Itálii je základem většiny klasických červených vín Toskánska, jako jsou Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano nebo Chianti Classico. Vína této odrůdy jsou vybavena tóny červeného peckového ovoce, tabáku nebo fialky. Mají výraznější třísloviny, jsou dobře strukturovaná a s potenciálem zlepšovat se v čase.

Pinot noir: asi nejelegantnější červenou odrůdu proslavila noblesní červená vína z Burgundska. Odtud také odrůda pochází. Pinot noir poznáte ve skleničce podle velmi světlé rubínové barvy, víno voní po třešních, jahodách nebo červeném rybízu. Pinot noir je velmi náročný na práci ve vinici, ne všude se vinařům daří z něj vyprodukovat skvělá vína.

Syrah (také: Shiraz): Odrůda, kterou ve Francii najdete vysazenu zejména v údolí řeky Rhony, ale velmi rádi s ní pracují i vinaři v Austrálii. V České republice není zapsána ve Státní odrůdové knize. Typický je pro ni kromě ovocných tónů také pepřový charakter v chuti.

Frankovka: asi nejlepší „středoevropská“ modrá odrůda, která se ve velkém pěstuje na Moravě, v Rakousku, Německu nebo na Slovensku. Největší výsadby této odrůdy najdete v Maďarsku. Vína odrůdy Frankovka mohou být různých stylů, od lehčích šťavnatých červených vín po robustní vína zrající v barikových sudech. Typickým znakem Frankovky je vyšší kyselina.

Jak si vychutnat červené víno?

Pokud si chcete červené víno správně vychutnat, podávjete ho za správné teploty a v případě potřeby i dekantujte. Pro červená vína zvolte sklenici s větším objemem, ve které vynikne aromatický charakter vína. 

Ideální teplota pro podávání vín je velmi důležitá. Teplota při pití ovlivňuje aromatický projev vína a jeho harmonii. Pokud je červené víno při podávání příliš studené, ztrácí chuť, je neutrální a může v něm vystupovat kyselina. V příliš teplém víně naopak bude vystupovat alkohol.

Doporučení pro správnou teplotu

Robustní, komplexní a vyzrálá červená vína bohatá na taniny ukazují svůj plný potenciál při 17 až 19 stupních Celsia.
Středně plná červená vína, včetně těch zrajících ve dřevě, se doporučují podávat při teplotě mezi 14 a 16 stupni Celsia.
Lehčí a ovocná červená vína s malým množstvím tříslovin vychlaďte na teplotu 10 až 14 stupňů Celsia.
Kupte si červené víno na HNvíno 

Internetový obchod HNvíno vám nabízí všechny výhody klasické vinotéky a ještě mnohem víc. Máme široký výběr stovek vín z Evropy. Všechna vína jsou dostupná skladem a vy si je můžete objednat z pohodlí svého domova. Kdykoli, v jakoukoliv hodinu a každý den.

Nabízíme Vám špičková oceněná vína. S každým vinařem se známe osobně. Navíc garantujeme exkluzivní chuťový zážitek a kvalitu prostřednictvím profesionálního skladování ve vlastních skladových prostorách.Všechna byla pečlivě vybrána naším sommeliérem, který vám velmi rád poradí s výběrem. Můžete se na něj obrátit emailem (info@hnvino.cz), přes chat nebo telefonicky. Objednaná vína vám doručíme během dvou pracovních dní, při objednání alespoň šesti lahví navíc zdarma.

Více informací ↓ Méně informací ↑
Řadit podle:

100 %
zboží skladem v Praze

Všechna vína z naší nabídky jsou skladem a připravena k odeslání.

Sleva 200 Kč
na první nákup

Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 200 Kč poukaz na první nákup.

Doprava zdarma
od 2500 Kč

Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.

Nová vína
každý měsíc

Vyhledáváme pro Vás zajímavé novinky. Vína ochutnáváme a ručíme za vysokou kvalitu.