Víno láká intenzivní a rafinovanou vůní, ve které objevíte tóny černých třešní, švestek, borůvek nebo fialek, orámovaných jemnými tóny tabákem a pepře. Chuť je komplexní, strukturovaná, s výraznými tóny kandovaných borůvek, švestek a černých třešní v kombinaci se sametovými a dobře integrovanými tříslovinami. Víno působí vyváženě a jemně, díky delšímu zrání v sudech a následnému zrání v láhvi. Dlouhá dochuť.
Druh vína: suché
Barva vína: červené víno
Země původu: Itálie
Ideální teplota: 14 - 16 °C
Vinice: Hrozny se pěstují na vinicích v blízkosti města Montepulciano. Písčitá, dobře provzdušněná půda poskytuje základ pro úspěšné vegetační období a teplé klima zajišťuje vynikající zrání. Sklizeň probíhá ručně, s pečlivým sledováním a výběrem pouze zdravých zralých hroznů.
Sklep: Vinifikace probíhá v nerezových tancích při kontrolovaných teplotách mezi 24 a 28 °C. Macerace na slupkách asi 15 dní. Spontánní jablečno-mléčná fermentace v nerezu. Víno zraje 15-18 měsíců částečně ve francouzských dubových barikových sudech a částečně v sudech ze slavonského dubu 30 a 50 hl. Před uvedením do prodeje ještě leží minimálně šest měsíců na láhvi.
Kdy vypít: 2024 - 2031
Doporučení v gastronomii: grilovaná a dušená červená masa, zvěřina, pečeně, uzeniny a středně až dobře vyzrálé sýry.
...
Tenuta Valdipiatta
Giulio Caporali, zakladatel vinařství Valdipiatta, koupil panství na konci 80. let, s cílem splnit si svůj sen a vytvořit skvělé víno. Postupně se mu podařilo vytvořit jedno z nejrespektovanějších vinařství v rámci apelace Vino Nobile di Montepulciano. V roce 2002 převzala vedení vinařství jeho dcera Miriam. Všechna vína Tenuta Valdipiatta pochází z hroznů révy vysazené na 30 hektarech vinic v majetku vinařství. Hned 80 % vinic je věnováno odrůdě Sangiovese, které se tu lokálně říká Prugnolo Gentile. Dalšími pěstovanými odrůdami jsou Canaiolo Nero, Mammolo a mezinárodní odrůdy Cabernet sauvignon, Merlot a Pinot Nero. Dvě nejdůležitější Cru vinařství nesou název Sanguineto a Vigna d'Alfiero a byly vysazeny na začátku 70. let. Od roku 2018 jsou vinice Tenuta Valdipiatta certifikované jako BIO. Červená vína zrají v kombinaci větších sudů ze slavonského dubu a kvalitních barikových sudů. Na začátku 90. let vinařství zahájilo spolupráci s profesorem Yvesem Gloriesem, který byl v té době vedoucím enologické fakulty v Bordeaux. Na tuto neocenitelnou zkušenost navázala v roce 2010 spolupráce s enologem Ericem Boissenotem, který poskytuje své služby také prestižním vinařstvím z Médocu, jako jsou Lafite Rothschild, Latour, Margaux, Mouton Rothschild a Palmer.
Všechna vína z naší nabídky jsou skladem a připravena k odeslání.
Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 200 Kč poukaz na první nákup.
Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.
Vyhledáváme pro Vás zajímavé novinky. Vína ochutnáváme a ručíme za vysokou kvalitu.