Dolcetto di Diano d´Alba "Costa Fiore" DOCG 2021
Tip
sommeliera
"Vína odrůdy Dolcetto se většinou doporučují vypít jako mladá. Vína od Claudia Alaria ale mají komplexnost a strukturu a kromě toho, že jsou připravená k vypití hned po uvedení na trh, mají střednědlouhý potenciál zrání na láhvi."

Claudio Alario

Dolcetto di Diano d´Alba "Costa Fiore" DOCG 2021

0,75 l

380 Kč s DPH
+
Skladem více než 100 ks
Zrání
v nerezu
Potenciál vína
s potenciálem 2 až 5 let
Obsah alkoholu
14,5 %
Odrůda
Dolcetto

Vinice Sorì Costa Fiore (sorì znamená v piemontském nářečí jižní svah), se řadí mezi nejlepší polohy pro Dolcetto v oblasti Diano d’Alba a Claudio Alario je jedním z jeho předních producentů. Víno je živé rubínové barvy. Jeho štědrá vůně nám připomene ovocitost drobných peckovin, lesních plodů a čerstvě utržených hroznů, s jemným minerálním charakterem. V chuti je elegantní, dobře strukturované. Hodí se do gastronomie, krásně doprovodí pokrmy s červeného masa.

Druh vína: suché

Barva vína: červené víno

Země původu: Itálie

Ideální teplota: 12  - 14 °C

Analytické hodnoty: Alkohol: 14,5 %; Kyselina: 5,7 g/l; Zbytkový cukr: 2,5 g/l

Vinice: Víno z oblasti Diano d’Alba, která na východě sousedí se zónou Barolo a která je vyhlášená na skvělá vína odrůdy Dolcetto. V tomto případě hrozny pochází z vinice Costa Fiore, kde má Claudio Alario vysazené 50 let staré keře Dolcetta. Velmi hustá výsadba, systém vedení révy Guyot, hrozny se sklízí výhradně ručně v polovině září. Přísná selekce jen perfektně zralých hroznů.

Sklep: Hrozny jsou odstopkovány a mošt kvasí za kontrolované teploty v moderních nerezových tancích. Před nalahvováním víno v nerezu také leží necelý rok. V láhvi je víno uzavřeno klasickým korkovým uzávěrem.

Kdy vypít: 2021 - 2025

Doporučení v gastronomii: Perfektní k místním těstovinám z Piemontu zvaným tajarin nebo k pečenému masu.

...

Claudio Alario

Vinařství založil dědeček Claudia v roce 1900, dlouho však rodinná firma fungovala jako dodavatel hroznů pro jiné výrobce. V roce 1990 se vinařství ujal právě Claudio a prakticky okamžitě se rozhodl lahvovat celou svou produkci. Společně se svým bratrem Matteem začali s lahvováním Dolcetta, které se velmi brzy stalo jedním z nejlepších v rámci zóny Diano. Později, v roce 1995, začali s produkcí Barola, které lahvují z vinic Sorano a Riva Roca. Claudio Alario má přezdívku Mr Dolcetto a tato odrůda je pro něj i v současnosti srdcovou záležitostí. Z často podceňované odrůdy dokáže lahvovat krásná vína, která snesou i delší archivaci. Pro vína Claudia Alaria je charakteristický modernější styl, vína vznikají za šetrného použití barikových sudů nebo velkých sudů ze slavonského dubu. Všechna vína pochází z hroznů z jeho vlastních vinic. Dnes má Claudio Alario na starost zejména péči o vinice, ve sklepě kraluje jeho starší syn Matteo.

 

 

Tip
sommeliera
"Vína odrůdy Dolcetto se většinou doporučují vypít jako mladá. Vína od Claudia Alaria ale mají komplexnost a strukturu a kromě toho, že jsou připravená k vypití hned po uvedení na trh, mají střednědlouhý potenciál zrání na láhvi."

Ohodnoťte tento produkt

Další vína z vinařství

100 %
zboží skladem v Praze

Všechna vína z naší nabídky jsou skladem a připravena k odeslání.

Sleva 200 Kč
na první nákup

Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 200 Kč poukaz na první nákup.

Doprava zdarma
od 2500 Kč

Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.

Nová vína
každý měsíc

Vyhledáváme pro Vás zajímavé novinky. Vína ochutnáváme a ručíme za vysokou kvalitu.