Barolo "Sorano" DOCG 2017
Tip
sommeliera
"Claudio Alario je zástupcem "moderního" přístupu v Barolu, pro zrání vín používá prakticky výhradně jen barikové sudy. Díky tomu jsou jeho Barola přístupnější jako mladá a lze si je vychutnat prakticky okamžitě po uvedení na trh."

Claudio Alario

Barolo "Sorano" DOCG 2017

0,75 l

1 150 Kč s DPH
+
Skladem více než 10 ks
Odrůda
Nebbiolo
Druh
Barolo
Zrání
24 měsíců v sudech barrique, 12 měsíců ve velkých dubových sudech
Potenciál vína
určené k uložení
Obsah alkoholu
14,5 %

Barolo z velmi dobré vinice Sorano, reprezentující modernější styl, tedy zrání za pomoci barikových sudů. Energické víno, ve vůni pronikavé s tóny tmavých peckovin a jemnou kořenitostí. Chuť je vyvážená, plná, sametově ovocná, s příjemnou šťavnatostí a krásně integrovaným tříslem. Víno se doslova rozplývá na jazyku, dochuť je dlouhá a vybízí k dalšímu napití.

Druh vína: suché

Ideální teplota: 15  - 17 °C

Vinice: Barolo Sorano pochází z prestižní vinice spadající do zóny Serralunga D’Alba. Právě odtud pochází ta nejkomplexnější a nejvýraznější Barola. Vinařství Claudio Alario má na vinici Sorano jeden hektar, expozice je jihozápadní a stáří révy tu dosahuje 20 let. Výnosy jsou výrazně redukovány až na kilo hroznů na jeden keř. Celková produkce tak nepřesahuje 4000 lahví na hektar. Velmi hustá výsadba, systém vedení révy Guyot, hrozny se sklízí výhradně ručně v druhé polovině října.

Sklep: Hrozny jsou odstopkovány a mošt kvasí za kontrolované teploty v moderních nerezových tancích. Takto získané víno se umístí do francouzských barikových sudů. Zde probíhá jablečno-mléčná fermentace. Zrání ve francouzských dubových sudech trvá 24 měsíců. Následuje 12 měsíců ležení ve velkém sudu z francouzského dubu a 12 měsíců v lahvi. V láhvi je víno uzavřeno klasickým korkovým uzávěrem.

Kdy vypít: 2021 - 2033

Doporučení v gastronomii: Zvěřina, hovězí guláš, k dlouho zrajícím sýrům.

...

Claudio Alario

Vinařství založil dědeček Claudia v roce 1900, dlouho však rodinná firma fungovala jako dodavatel hroznů pro jiné výrobce. V roce 1990 se vinařství ujal právě Claudio a prakticky okamžitě se rozhodl lahvovat celou svou produkci. Společně se svým bratrem Matteem začali s lahvováním Dolcetta, které se velmi brzy stalo jedním z nejlepších v rámci zóny Diano. Později, v roce 1995, začali s produkcí Barola, které lahvují z vinic Sorano a Riva Roca. Claudio Alario má přezdívku Mr Dolcetto a tato odrůda je pro něj i v současnosti srdcovou záležitostí. Z často podceňované odrůdy dokáže lahvovat krásná vína, která snesou i delší archivaci. Pro vína Claudia Alaria je charakteristický modernější styl, vína vznikají za šetrného použití barikových sudů nebo velkých sudů ze slavonského dubu. Všechna vína pochází z hroznů z jeho vlastních vinic. Dnes má Claudio Alario na starost zejména péči o vinice, ve sklepě kraluje jeho starší syn Matteo.

 

Tip
sommeliera
"Claudio Alario je zástupcem "moderního" přístupu v Barolu, pro zrání vín používá prakticky výhradně jen barikové sudy. Díky tomu jsou jeho Barola přístupnější jako mladá a lze si je vychutnat prakticky okamžitě po uvedení na trh."

Ohodnoťte tento produkt

Další vína z vinařství

100 %
zboží skladem v Praze

Všechna vína z naší nabídky jsou skladem a připravena k odeslání.

Sleva 200 Kč
na první nákup

Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 200 Kč poukaz na první nákup.

Doprava zdarma
od 6 lahví

Při objednání alespoň 6 lahví máte dopravu po celé České republice zdarma.

Nová vína
každý měsíc

Vyhledáváme pro Vás zajímavé novinky. Vína ochutnáváme a ručíme za vysokou kvalitu.