Prosecco Superiore Valdobbiadene DOCG Spumante Brut
Tip
sommeliera
"Prosecco podávejte pořádně vychlazené, ideálně mezi 6 až 8 stupni Celsia. Pro důkladné vychlazení víno vložte do kbelíku s ledem a vodou. Prosecco můžete servírovat v úzkých sklenicích na šumivá vína, případně použijte i klasickou sklenici na bílé víno."

Col Vetoraz

Prosecco Superiore Valdobbiadene DOCG Spumante Brut

0,75 l

460 Kč s DPH
+
Není skladem
Druh
Prosecco
Zrání
v nerezu
Potenciál vína
k okamžité konzumaci
Obsah alkoholu
11,5 %
Odrůda
Glera

Proud malých bublinek s jemným řetízkovým perlením dávají tomuto Proseccu velmi atraktivní vzhled, jeho vůně je intenzivně květnatá, připomínající delikátní květy akátu, jasmínu a zimolezu, v doprovodu jemného peckového ovoce. Chuť je vzájemně dobře propletená a na Prosecco až překvapivě bohatá. Na jazyku ucítíte čisté tóny meruněk a citrusů. Víno disponuje příjemně dlouhým dozníváním.

Druh vína: suché

Ideální teplota: 6  - 9 °C

Analytické hodnoty: Alkohol: 11,5 %; Zbytkový cukr: 8 g/l

Vinice: Víno pochází ze strmých vinic s ideální expozicí, spadajících do prestižní zóny Valdobbiadene. Sklon vinic tu neumožňuje mechanizaci a veškerá práce ve vinohradech se dělá ručně. Půdu tvoří unikátní směs tvořená jílovitým vápencem, žluto-modrým slínem a pískovcem. Sklizeň hroznů odrůdy Glera probíhá v druhé polovině září. Zóna byla zapsána v roce 2019 na seznam Světového dědictví UNESCO.

Sklep: Hrozny jsou do vinařství dopraveny v malých přepravkách. Následuje jejich jemné lisování a fermentace v nerezových tancích za kontrolované teploty. Šumivé víno vzniká za použití metody Charmat, druhotné kvašení tedy probíhá v uzavřených nerezových nádobách, s cílem zachovat energický ovocný projev odrůdy Glera.

Kdy vypít: 2023 - 2024

Doporučení v gastronomii: Aperitiv, do kombinace s malými předkrmy a tapas.

...

Col Vetoraz

Vinařství Col Vetoraz sídlí v srdci vinařské oblasti pro výrobu Prosecca, tedy na kopci "Mont" Cartizze v Santo Stefano di Valdobbiadene v nadmořské výšce 400 metrů. Jeho historie sahá až do roku 1838, kdy se tu usadila rodina Miotti a začala se věnovat pěstování révy vinné v Cartizze. V roce 1993 Alessandro, přímý potomek rodiny, spolu s Paulem de Bortoli a enologem Lorisem dall'Acqa vytvořili ambiciózní tým, který se stal základem současného vinařství Col Vetoraz. Jejich Prosecco získalo ve světě reputaci špičkového šumivého vína vyrobeného metodou Charmat a všichni tři jsou považováni za „duchovní otce“ moderního Prosecca. Vinařství Col Vetoraz prostřednictvím svých vín usiluje o maximální vyjádření jedinečnosti terroiru z Valdobbiadene. Respekt k přírodě je prvním krokem k výrobě kvalitního šumivého vína a vinařství Col Vetoraz v tomto ohledu udává směr regionu.

 

Tip
sommeliera
"Prosecco podávejte pořádně vychlazené, ideálně mezi 6 až 8 stupni Celsia. Pro důkladné vychlazení víno vložte do kbelíku s ledem a vodou. Prosecco můžete servírovat v úzkých sklenicích na šumivá vína, případně použijte i klasickou sklenici na bílé víno."

Ohodnoťte tento produkt

Další vína z vinařství

100 %
zboží skladem v Praze

Všechna vína z naší nabídky jsou skladem a připravena k odeslání.

Sleva 200 Kč
na první nákup

Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 200 Kč poukaz na první nákup.

Doprava zdarma
od 2500 Kč

Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.

Nová vína
každý měsíc

Vyhledáváme pro Vás zajímavé novinky. Vína ochutnáváme a ručíme za vysokou kvalitu.