Prosecco Superiore Valdobbiadene DOCG Spumante Brut
Tip
sommeliera
"Prosecco podávejte pořádně vychlazené, ideálně mezi 6 až 8 stupni Celsia. Pro důkladné vychlazení víno vložte do kbelíku s ledem a vodou. Prosecco můžete servírovat v úzkých sklenicích na šumivá vína, případně použijte i klasickou sklenici na bílé víno."

Col Vetoraz

Prosecco Superiore Valdobbiadene DOCG Spumante Brut

Robert Parker 89 / 100

0,75 l

395 Kč s DPH
+
Skladem více než 10 ks
Druh
Prosecco
Zrání
v nerezu
Potenciál vína
k okamžité konzumaci
Obsah alkoholu
11,5 %
Odrůda
Glera

Proud malých bublinek s jemným řetízkovým perlením dávají tomuto sektu velmi atraktivní vzhled, jeho vůně je intenzivně květnatá, připomínající delikátní květy akátu, jasmínu a zimolezu, a výrazně ovocitá. Chuť je vzájemně dobře propletená, krémová, evokující lahodnou pannacottu nebo crème brûlée, s lehkým nádechem karamelu a citrusů a pyšní se dlouhým dozníváním.

Druh vína: suché

Ideální teplota: 6  - 9 °C

Analytické hodnoty: Alkohol: 11,5 %; Zbytkový cukr: 8 g/l

Vinice: Víno pochází ze strmých vinic s ideální expozicí, spadajících do prestižní zóny Valdobbiadene. Sklon vinic tu neumožňuje mechanizaci a veškerá práce ve vinohradech se dělá ručně. Půdu tvoří unikátní směs tvořená jílovitým vápencem, žluto-modrým slínem a pískovcem. Sklizeň hroznů odrůdy Glera probíhá v druhé polovině září. Zóna byla zapsána v roce 2019 na seznam Světového dědictví UNESCO.

Sklep: Hrozny jsou do vinařství dopraveny v malých přepravkách. Následuje jejich jemné lisování a fermentace v nerezových tancích za kontrolované teploty. Šumivé víno vzniká za použití metody Charmat, druhotné kvašení tedy probíhá v uzavřených nerezových nádobách, s cílem zachovat energický ovocný projev odrůdy Glera.

Kdy vypít: 2021 - 2023

Doporučení v gastronomii: Aperitiv, do kombinace s malými předkrmy a tapas.

...

Col Vetoraz

Vinařství Col Vetoraz sídlí v srdci vinařské oblasti pro výrobu Prosecca, tedy na kopci "Mont" Cartizze v Santo Stefano di Valdobbiadene v nadmořské výšce 400 metrů. Jeho historie sahá až do roku 1838, kdy se tu usadila rodina Miotti a začala se věnovat pěstování révy vinné v Cartizze. V roce 1993 Alessandro, přímý potomek rodiny, spolu s Paulem de Bortoli a enologem Lorisem dall'Acqa vytvořili ambiciózní tým, který se stal základem současného vinařství Col Vetoraz. Jejich Prosecco získalo ve světě reputaci špičkového šumivého vína vyrobeného metodou Charmat a všichni tři jsou považováni za „duchovní otce“ moderního Prosecca. Vinařství Col Vetoraz prostřednictvím svých vín usiluje o maximální vyjádření jedinečnosti terroiru z Valdobbiadene. Respekt k přírodě je prvním krokem k výrobě kvalitního šumivého vína a vinařství Col Vetoraz v tomto ohledu udává směr regionu.

 

Tip
sommeliera
"Prosecco podávejte pořádně vychlazené, ideálně mezi 6 až 8 stupni Celsia. Pro důkladné vychlazení víno vložte do kbelíku s ledem a vodou. Prosecco můžete servírovat v úzkých sklenicích na šumivá vína, případně použijte i klasickou sklenici na bílé víno."

Ohodnoťte tento produkt

Další vína z vinařství

100 %
zboží skladem v Praze

Všechna vína z naší nabídky jsou skladem a připravena k odeslání.

Sleva 200 Kč
na první nákup

Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 200 Kč poukaz na první nákup.

Doprava zdarma
od 6 lahví

Při objednání alespoň 6 lahví máte dopravu po celé České republice zdarma.

Nová vína
každý měsíc

Vyhledáváme pro Vás zajímavé novinky. Vína ochutnáváme a ručíme za vysokou kvalitu.