0 Kč
1041_lef_1382.jpg
1041_lef_1382.jpg
1041l_lef_1326.jpg
1041l_lef_1326.jpg
  • Červené víno
  • Toskánsko, Itálie
  • Suché víno

2014

Sassicaia DOC Bolgheri Tenuta San Guido

Sassicaia, nebo “místo mnoha kamenů” odkazuje na kamenitou půdu v obci Bolghery, která se nachází na pobřeží Toskánska (nedaleko města Livorno). Úspěšné a uznávané vinařství Tenuta San Guido stále vlastní ušlechtilá rodina Incisa della Rocchetta. Toto legendární víno bylo představeno v roce 1968 jako první „Super Toskánec“. Bylo natolik úspěšné, že mu od ročníku 1994 bylo od italské vlády bylo uděleno DOC. V současnosti jsou Super Toskánci někdy označováni také jako Bordeaux z Toskánska, a to proto, že jsou vyráběni z kvalitních odrůd hroznů z Bordeaux. Sassicaia se skládá z 85% Cabernet Sauvignon a 15% Cabernet Fra...Více


Rozklad ceny
6 x 3 652 Kč
Doprava zdarma nad 1 000 Kč
1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12

Celková cena
Přidáno do košíku
Doprava
ZDARMA!

4 990 Kč
3 999 Kč

1
Doprava zdarma nad 1 000 Kč
1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12

Skladem

Cena za balení: 3 999 Kč

Popis vína

2014

Sassicaia DOC Bolgheri Tenuta San Guido

Sassicaia, nebo “místo mnoha kamenů” odkazuje na kamenitou půdu v obci Bolghery, která se nachází na pobřeží Toskánska (nedaleko města Livorno). Úspěšné a uznávané vinařství Tenuta San Guido stále vlastní ušlechtilá rodina Incisa della Rocchetta.

Toto legendární víno bylo představeno v roce 1968 jako první „Super Toskánec“. Bylo natolik úspěšné, že mu od ročníku 1994 bylo od italské vlády bylo uděleno DOC. V současnosti jsou Super Toskánci někdy označováni také jako Bordeaux z Toskánska, a to proto, že jsou vyráběni z kvalitních odrůd hroznů z Bordeaux.

Sassicaia se skládá z 85% Cabernet Sauvignon a 15% Cabernet Franc.

Toto tmavě rubínově zbarvené víno se otevře v elegantním buketu s komplexní vůní červeného ovoce. Chuť je bohatá a hustá, přesto harmonická, se sladkými a vyváženými taniny. Víno má dlouhý a hluboký závěr.

Zraje ve francouzských dubových sudech po dobu 24 měsíců, poté se ještě několik měsíců nechává odležet v lahvích.

Víno je impozantní již nyní, ale nejlepší ke konzumaci bude v letech 2019 až 2035. K tomuto víno se nejvíce hodí grilované, dušené, nebo pečené maso.

Historie

Ve dvacátých letech minulého století chtěl Marchese Mario Incisa della Rocchetta vytvořit vlajkovou loď svého vinařství, ideálně Bordeaux.

Ve čtyřicátých letech Marchese experimentoval s několika francouzskými odrůdami hroznů, na základě čehož se rozhodl, že Cabernet Sauvignon je ideální odrůda pro jeho víno. Použít Cabernet Sauvignon v Toskánsku, kde se tradičně používají hrozny San Giovese, bylo mimořádně ojedinělé. Tato část Toskánska měla stejně kamenitou půdu jako v Bordeaux a zdejší klima bylo velmi podobné, Marchese si byl tedy jistý, že se zde bude odrůdám z Bordeaux dařit.

Marchese zasadil Cabernet Sauvignon ve svém vinařství Tenuta San Guido (Tyrhénské pobřeží, v blízkosti města Livorno), kde se usadil se svou ženou.

První ročníky nebyly dobře přijímány. Zdejší obyvatelé byli zvyklí na místní, mnohem lehčí vína San Giovese. V té době si ani Marchese neuvědomoval, že víno vyrobené z odrůd Cabernet Sauvignon potřebuje ke svému zrání podstatně více času než vína San Giovese.

Od roku 1948 do 1967 Marchese skladoval vína ve svém sklepě pro jeho vlastní a rodinnou konzumaci a téměř na ně zapomněl. Produkce v té době byla poměrně omezená, přesto si každý rok nechal několik beden ve svém sklepě. Později si Marchese uvědomil, že se zráním kvalita vína podstatně stoupá.

V šedesátých letech začal růst okruh lidí, kteří si oblíbili jeho starší ročníky, což Marchese povzbudilo ke zdokonalení jeho revolučního vinařského stylu. V roce 1965 zasadil druhou vinici s odrůdou Cabernet Sauvignon, přibližně o 200 metrů níže, než tu první. Tato skalnatá a kamenitá vinice byla pojmenována „Sassicaia“.

V roce 1968 měla Sassicaia první komerční úspěch. Vyprodukovala kolem 7 300 lahví vína, které mělo okamžitý úspěch, hodný Bordeaux Premier Cru. Nicméně podle DOC zákona bylo víno označeno jako „Vino da tavola“, tedy stolní víno.

Během následujících let byla produkce z vinice Sassicaia značně modernizovaná. Marchese dosáhl zlepšení tím, že vyměnil slovinské dubové sudy za větší francouzské. Malé slovinské sudy dávaly vínu výrazný dubový nádech a tvrdé taniny. Dále se rozhodl provádět kvašení v nerezových tancích a přesunout svůj sklep na místo s kontrolovatelnou teplotou. Tyto změny měly za následek fantastický ročník 1977, který byl výrazně lepší než všechny předchozí.

Spotřebitelé a kritici objevili v Bolgheri nový trend ve výrobě vína, a tak si Sassicaia pomalu razila cestu k mezinárodnímu uznání, slávě a úspěchu. Od ročníku 1994 získala Sassicaia od italské vlády vlastní označení, Bolgheri DOC Sassicaia. Tímto uznáním symbolicky odstartovala generaci vín, z nichž Sassicaia byla první, která šla nad rámec tradičních limitů ve jménu kvality. 

Více

Popis a oblast

  • Zrání 24 měsíců v dubovém sudu
  • Archivace do roku 2035
  • Uzávěr Korek
  • Doporučená teplota podávání 18 °C
  • Dekantace 2 hodiny
  • Ročník 2014
  • Země původu Itálie
  • Vinařská oblast Toskánsko
  • Typ vína Suché víno
  • Druh vína Červené víno
We are sorry but there are no coordinates associated to this region.

Proč nakupovat u nás

Doprava ZDARMA nad 1000 Kč

Doprava ZDARMA na všechny objednávky nad 1000 Kč – Po Praze doručení ve stejný den (při objednání do 12.30 hodin), celá republika do 24 hodin od objednání do 16.00 hodin.

Garance vrácení peněz

Víno Vám nechutná? Nevadí! Vyzvedneme si víno u Vás a vrátíme Vám peníze za celý karton zpět.

Minimální objednávka 1 láhev

Novinka! Nyní si můžete objednat pouze 1 láhev.